събота, 4 април 2009 г.

Правим бира у дома

Всеки от нас е оценил предимствата на домашно приготвената ракия, както и на виното в собствената изба. Никакви закони и глоби не могат да накарат българина да спре да вари в казана от "лечебната" отвара и да изхвърли от мазето дългогодишно отлежавалите дамаджани. Оказва: се обаче, че вече можем да приготвяме у дома и бира. Освен че свива джоба, кризата, обхванала държавата, явно развива и въображението. Без много усилия, с малко продукти и първоначална инч вестиция, можем да си произведем собственоръчно от пенливата напитка. При това няма нужда да излизаме от вкъщи - всичко можем да поръчаме по интернет от сайта birata.net. Трябва обаче да сме регистриран потребител и да имаме собствена парола. До момента над 24 хил. българи са направили това и пробват уменията си за приготвяне на бира вкъщи. За да си създадем домашна пивоварна трябва да си осигурим начален комплект с всички прибори, който струва 89 лв. За целта необходим 30-литров ферментационен съд, аеротапа, лъжица за разбъркване, затварачка за бутилки, 100 кпачки, хидрометър, епруветка за измерване на плътността, както и стерилизиращ. Сами можем да изберем каква бира да си приготвим светла, тъмна или сладка. Съдържанието е в консервна кутия, с която може да се направят 23 литра от напитката Само наличието на продуктите обаче няма да произведе бирата. Първо трябва да се свари ръдържанието в консервата, след което да се изсипе във ферментационния съд с достатъчно количество вода. В сместа трябва да се добави и разтворена във вода мая. Това; не изглежда много сложно. Всъщност най-трудната част е дългото чакане Първо е необходимо търпение за ферментацията в съда, която продължава около В дни Еслед което се налива в бутилки и се добавя захар. Любителите на по-сладката бира пък могат да използват лактоза вместо зaxap. И тогава идва дългото чакане - месец и половина два трябва да изминат и едва след това можем да отворим шишетата и да опитаме от бирата собствено производство.; Обаче - каквато си я направим, такава и ще си я пием. Ако не се изпълни всичко,, както трябва, усилията и търпението ни може да са били напразни. Очевидно за всичко трябва опит и умения. Например, ако не са били добре почистени и стерилизирани, съдовете и бутилките, бирата, може да се окаже вкиснала.Освен това на новаците в занаята често се случва да изгърмят бутилките тъй като не са преценили правилното количество захар, което трябва да добавят в тях. Ако пък не са затворили добре съда, ферментацията може изобщо да не започне. Никой не обича бирата му да има и твърде много пяна. Това обаче също може да се случи на неопитните, ако са прибавили' твърде много захар. На по-отраканите в занаята пък приготвянето на бира вкъщи дава? възможност за експерименти с различни вкусове. Така могат да се създадат уникални вкусове пиво Всъщност нищо ново под слънцето, просто връщане на добре забравено старо, тъй като домашното пивоварствоима хилядолетни традиции. До И6-17 век почти цялата произвеждана бира се е приготвяла в домашни условия. Едва през последните десетилетия обаче тази традиция започва да се възражда в Европа, а вече и y нас. Е, разликата с няколко века назад основно е в достиженията на техниката. Дали заради възможността да си приготвим бира и у дома, или заради повечето разходи, нo по данни на Съюза на пивоварите в България през миналата година продажбите у нас са спаднали с 2%. Консумашията на глава от населението пък е била по 73 литра пиво, отчитат специалистите в бранша.

www.mahmurluk.com

Няма коментари: