понеделник, 6 октомври 2008 г.

Кой е най-скъпият коктейл днес?

Кой е най-модерният коктейл днес? “Дайкири”, предпочитан от Ърнест Хемингуей, или класическото “Сухо мартини” на режисьора Луис Бунюел. А може би най-шик е “Маргарита” заради факта, че се харесва на Шарън Стоун, или пък джин-тоникът на принцеса Даяна? Днес не е достатъчно напитката да е със звездна биография, много по-важно е тя да е с благородническо “потекло”. Затова колкото по-странни са съставките, толкова по-добре. На Изток броят стотици за екстравагантен коктейл с някаква рядка твар в него, която действа по-ударно и от виагра. Има го само в Китай и Тайван. Важно условие е обаче да е престоял в малко истинска водка. Уханна смес от рядък дървесен вид - кора от дървото йохимбе, също афродизиак, забъркана с коняк, преживял двете световни войни, дава отново хитова продукция.
В света са известни над 150 коктейла. Освен невероятните съставки, още по-невероятни са названията им - “Щастливото завръщане”, “Целуни ме бързо”, “Фарисей”, “Съмнителна жена”
“Тропически гъдел”, “Черней, душо”
“Спасителен”, “Свети Петър”, “Коронация”, “Детективски”, “Африканска замба” и др.
Заради огромното разнообразие, артистизъм и аристократично отношение към съставките наскоро сп. “Форбс” анкетира мениджърите на най-луксозните заведения по целия свят, за да състави списък на най-екстравагантните коктейли.
Резултатът е - най-много точки за смеси, чиито компоненти имат наистина благороден произход, казва Робърт Плоткин, консултант и автор на много публикации за спиртните напитки. При определянето на най-скъпите напитки обаче не са взети предвид ювелирните съставки (бижута и редки кристали), пуснати за разкош в чашата. Победители в класацията на списанието са: Ritz Side Car - Париж, The Diamond Cocktail - Лондон, и The Platinum Passion from Duvet - Ню Йорк.
Най-скъпият микс в света
е Ritz Side Car
Това е и най-елегантната напитка. Тя може да бъде поръчана в бар “Хемингуей” на хотел “Риц” в Париж. Следвайки класическите канони, които са били наложени през 20-те години на миналия век от самия Цезар Риц. В нея се слага коняк, ликьор “Контрьо” и малко прясно изстискан лимонов сок. Всичко това се смесва и поднася в чаша за мартини. Тайната се крие в коняка 1830 Ritz Reserve, а напитката дава възможност да се опита нещо, което вече не съществува. Запазили са се само няколко бутилки Ritz Reserve. През последните 3 години
топпитието за $515 е поръчвано само 60 пъти
Коктейлът Diamond му диша във врата. Той се поръчва само в пиано-бара на лондонския хотел “Шератон парк тауър”. В основата му са шампанското Charles Heidsieck Vintage 2001, конякът Remy Martin Louis XIII” (това е бленд коняк, чиято възраст достига 125 години, а цената - 1750 долара за бутилка) и трите капки битер на бучка захар. Освен това в чашата по избор могат да бъдат поставени диаманти или рубини. Размерът на диаманта започва от 0,6 карата - с него една чаша от напитката вече струва 4350 долара. В зависимост от размера на камъка тя може да достигне до 17 000 долара.
Sapphire Martini струва 3000 долара
и оглавява списъка на елитните напитки на казино “Фоксууд ризорт” (Foxwoods Resort) в гр. Ледярд, щата Кънектикът - САЩ. Директорът на казиното Дона Уинг, отговаряща за напитките, разказва, че в състава му влизат класически джин Bombay Sapphire (или премиум водка, по желание на клиента), освен това Blue Curasao и малко сухо мартини. Ръбът на чашата е потопен в синя захар, а украсата е сребърна игла, на която са закрепени обеци с диаманти и сапфири в платинен обков.
Впрочем в света има и други скъпи коктейли, чиито цени варират от 10 000 до милион долара за чаша. Но именно изброените три коктейла са влезли в класацията на сп. “Форбс”. Други - като “Мартини с диаманти”, предлаган от нюйоркския хотел Algonquin, не са намерили място, тъй като на практика са си обикновени коктейли, чиято цена се вдига само от бижуто - в случая диамант, поставен на дъното на чашата и изработен от бижутерите на самия хотел.
Ваня Овчарова

О коктейлях

«Медведи», «русские» и «ерши» - коктейли скорее экстремальные, для людей, сильных духом и телом. В массе же своей смешанные напитки гораздо менее крепкие и не такие резкие на вкус. И неудивительно, ведь основной их потребитель – женщины. Точнее, предназначены коктейли для всех, но дамы пьют их чаще и охотнее.

Известен и бесспорный мировой лидер последних лет. Это «Б-52». Угрожающее название (Б-52 – американский стратегический бомбардировщик) вполне соответствует сути. Готовится напиток из трех ликеров в равных пропорциях: кофейного «Калуа», кремового «Бейлиз» и апельсинового «Гран-Марнье». В западном варианте он смешивается в шейкере и выпивается залпом. В российском - «Гран-Марнье» заменяется другим апельсиновым ликером – «Куантро», который наливается в бокал поверх прочих ингредиентов и поджигается. Пить «адскую смесь» следует через соломинку и довольно быстро, иначе она расплавится. Крепко, а главное – эффектно. Что, в принципе, и требуется.
«Б-52» - коктейль относительно молодой и в официальный список IBA (Международная ассоциация барменов) пока не входит. Впервые его начали смешивать в американских барах во время войны во Вьетнаме, после первых массированных налетов одноименных бомбардировщиков на базы Вьетконга. То есть появился он никак не раньше конца 60-х, а вернее всего – в начале 70-х гг. прошлого теперь уже века. Мальчишка, в сущности, особенно на фоне легендарных «петушиных хвостов» с долгой и славной историей. И «Б-52» и «Пина-Колада» (другой чрезвычайно популярный у прекрасной половины человечества коктейль-бленд, готовящийся из 3 частей белого рома, 2 – кокосового ликера, 5 – ананасового сока и огромного количества льда) могут выйти из моды так же стремительно, как в нее вошли. А вот «Мартини», «Манхэттен» или «Маргарита» останутся, наверное, навсегда.

Коктейль «Манхэттэн» - национальная американская гордость. Для его приготовления берут 7 частей ржаного виски, 3 части сладкого красного вермута, немного битера «Ангостура», смешивают все это на льду, а затем процеживают в охлажденныу коктейльную рюмку. Крепко, своеобразно, но довольно вкусно. Этот коктейль как нельзя лучше отвечает «американскому духу»: придуман он был действительно в Нью-Йорке, на Манхэттене, в клубе с тем же названием; впервые подан в 1874 г. На банкете в честь кандидата в президенты от демократической партии Сэмюэла Тильдена; сделан на основе национального американского напитка. Единственный «изъян» тот самый банкет устраивала подданная Британской короны – Дженни Джером, леди Рэндольф Черчилль, мать будущего премьер-министра Великобритании.
Если подразделять коктейли по главному компоненту, то в каждой группе найдется свой безусловный чемпион, свой лидер с громкой и давней репутацией.

Източник: mahmurluk.com

Няма коментари: